Exma

Exma

MADE BY ESKILSTUNA

Exma bildades 1986 och verkade till en början som säljkonsulter inom låsbranschen. 25 år senare började de ta fram egna produkter och arbetade framförallt mot säkerhetsanläggningar, som till exempel fängelser. Med tanke på den enorma säkerhet som krävs på den typen av anläggningar är det inte konstigt att Exma idag fått stort förtroende som låsleverantör till både företag och privatpersoner. De tillverkar elektromekaniska lås i hög kvalité – med stort fokus på utveckling och innovation.

VD Niclas Johansson brinner för sitt arbete och berättar med stort engagemang om olika lås, dess funktioner och låsfabrikernas historia. Allt låg nämligen här i Eskilstuna! Frans August Stenman grundade FAS (FA Stenmans låsfabrik) redan 1849. År 1972 flyttade FAS till Vilsta och köptes 1990 upp av ASSA som senare blev ASSA Abloy-koncernen som FAS är en del av idag.

Eskilstuna blev på den tiden känt som ”Låsstaden”, vilket vi är väldigt stolta över!

Niclas har alltid värnat om det lokala och framför allt om svensk tillverkning. För många år sedan arbetade han på ett företag som tillverkade sedelhanteringsutrustning.

– Bolaget bestämde sig för att flytta tillverkningen till Kina och jag var en stor del av flytten. Jag åkte till Kina ungefär 18 gånger och i samband med detta fick jag säga upp 100 av våra 400 anställda här i Sverige… och det var ju inte så roligt.

Niclas fortsatte på ett annat bolag inom tillverkningsindustrin, som hade en blågul profil. Efter några år valde man att lägga produktionen i… Kina. Niclas började på ett tredje företag… och samma sak hände faktiskt igen(!).

2012 började Niclas diskussioner med Exma och dess huvudägare Mikael Joki och grundare/innovatör Håkan Nordwall. Deras tankar matchade med att ”Nära är bra” och Niclas klev in i bolaget som VD. Idag är de 13 personer som inom kort flyttar och expanderar till mer än dubbelt så stora lokaler i Vilsta industriområde. Och nära – det är verkligen nära! Flera av Exmas leverantörer och samarbetspartners är faktiskt till och med deras grannar.

– Södergens Metallindustri låg tidigare på samma tomt som oss, men har flyttat 500 meter bort – dit Exma nu faktiskt ska flytta. Vi kommer dela staket med CH Industry som levererar ståldörrar och har behov av Exmas produkter och 100 meter bort ligger Mälarplast som levererar plasten till våra produkter. Vårt systerbolag Elektronikpartner tar hand om vår elektronik-utveckling samt -tillverkning och Addiva i Västerås, som är ett bolag ”i släkten”, levererar vår mjukvara.

Niclas berättar att de fokuserar på det de är allra bäst på och tar in extern, lokal kompetens där det behövs.

Det är inget val utan ett måste. Man kan förstärka i bolaget och ha någon form av delade roller, men vi tycker att det fungerar bäst så här. Vi väljer dem som vi redan har en bra relation med och som har spetskompetensen inom genren vi behöver hjälp med.

Torbjörn & Frallan tar hand om vår hemsida, Google och statistik. De är bra på att mäta statistik och innan vi anlitade dem var vi dåliga på den här biten och gjorde i princip ingenting. Deras tänk är nydanade och effektiv och vi märker stor skillnad mot tidigare. Likadant med grafiska manualer, dem gör vi inte själva, utan har tagit in Sinnebild som är proffs på den biten. Det sparar allas tid, när man har rätt person på rätt plats.

366 494 Torbjörn och Frallan