Nova Training Center

Nova Training Center


År 2009 ville fem grabbar ”bara kunna brottas” och bestämde sig för att hyra en källarlokal.


En av dem var Siamand ”Sia” Esmaili, som ända sedan gymnasietiden drömt om att äga och driva ett eget gym. Sedan 2012 är han en stolt grundare och delägare av Nova Training Center som med sin sköna anda inspirerat många medlemmar att börja (och att faktiskt fortsätta!) träna.

De stora lokalerna på Söder (Eskilstuna) är luftiga och fräscha och folk nickar och hejar glatt när vi kliver in. Sia berättar att de nu, efter tre år på denna adress, utökar sin lokalyta till det dubbla. Han har genom åren drivit flera olika bolag, men nu släppt alla andra åtaganden för att göra det han brinner och lever för – att jobba med träning och hälsa.

2012 började Nova med MMA Fitness och kampsport för att senare även lägga in CrossFit i utbudet på Kriebsensgatan, där man fortfarande har en stor del av verksamheten.

– Jag är kurd och kom till Sverige som 16-åring och livet var väl inte helt spikrakt från början. Jag är glad att det fanns människor som såg mig när jag behövde det som mest, och nu vill jag ge tillbaka och få andra människor att må bra. Nova Training Center är förutom ett träningscenter, ett ställe där alla ska känna sig trygga och välkomna, ett andra hem.

Nova Training Center strävar efter att vara en av de mest välutrustade anläggningarna och ändå behålla old school känslan. Här behöver man inte binda upp sig på långa avtal eller betala höga administrativa avgifter. Sia tror att det kan öppna upp för att fler ska vilja och få möjligheten till att investera i sin hälsa.

– Man ska vara här så länge man själv vill och kan. Det primära här är gemenskapen, det är det som gör att folk vill komma tillbaka hit. Vi vill ge människor förutsättningar att hålla igång och att behålla den livsstilen, det tycker jag är friskvård på riktigt.

Nova Training Center jobbar även i olika projektformer, som självförsvarskurser för tjejer, besök på fritidsgårdar, #fightracism, med kommunens Ung Fritid och med de kontinuerliga nattvandringarna.   – De första gångerna var det här med nattvandring bara en kul grej och vi förstod inte riktigt vikten av det, erkänner Sia. Men det som hände på gatorna om kvällarna när vi träffade alla ungdomar, fick chansen att umgås med dem och höra deras historia uppmärksammade oss på hur viktigt det är att vi vuxna finns där ute som stöd till ungdomar. Det är något som vi kommer att fortsätta att göra och hoppas att fler vuxna vill vara med och engagera sig i.

– De första gångerna var det här med nattvandring bara en kul grej och vi förstod inte riktigt vikten av det, erkänner Sia. Men det som hände på gatorna om kvällarna när vi träffade alla ungdomar, fick chansen att umgås med dem och höra deras historia uppmärksammade oss på hur viktigt det är att vi vuxna finns där ute som stöd till ungdomar. Det är något som vi kommer att fortsätta att göra och hoppas att fler vuxna vill vara med och engagera sig i.


Angående ekonomi och marknadsföring är Sia och hans kompanjon Alexander både intresserade och utbildade ekonomer. Sia har arbetat med företagsrådgivning på bank, studerat medieteknik på KTH samt ekonomi på MDH och Handelshögskolan.

Ändå har Nova sedan 2019 valt att samarbeta med Torbjörn & Frallan som fungerar som rådgivare för marknadsföring i de olika sociala kanalerna.

Torbjörn & Frallan sköter i huvudsak all Google-optimering/annonsering och är ett bollplank när det gäller hemsida, Facebook- och Instagram annonsering.

– Nu hittar fler kunder oss och kommer in på gymmet, så vi ser en väsentlig skillnad på orderingång. Vi har upptäckt fler saker som vi inte visste innan Torbjörn & Frallan kom in. Innan gjorde vi jobbet själva, men nu låter vi Torbjörn & Frallan sköta det här i samarbete med ansvarig inom Nova, eftersom vi har sett att det fungerar så bra.

366 494 Torbjörn och Frallan